maandag 19 februari 2024

PACC 2024

Ik heb genoten in de PACC van 2024.

Low Power
Omdat ik als Low Power enthousiast, zo veel mogelijk het laagst mogelijke vermogen wil gebruiken, geef ik in de meeste contesten zelf geen CQ, maar draai over de band, om sterke station te vinden en dan een QSO te maken met laag vermogen.
Door deze werkwijze ben ik geoefend in het direct juist ontvangen van volgnummers. Maar een call moet ik meestal twee maal horen om,  hem volledig en correct te nemen.

End fed
End-fed bij PA1B
Omdat ik op alle banden wilde werken, heb ik van te voren besloten om in de PACC uitsluitend met de end fed te werken.
Mijn end fed bestaat uit meer dan 20 meter draad.
Hij wordt gevoed via een lintlijn van 300 ohm.
Om te zorgen dat deze antenne in mijn achtertuin past, heb ik "Linear loading" toegepast.
De draad wordt eerst over een lengte van 6 meter terug gevouwen en daarna ook weer heen te vouwen.
Meer  info: <<End fed met Linear Loading>> Klik.

S&P
Zoals gebruikelijk, ben ik gestart met S&P. Of wel over de band draaien en sterke stations beantwoorden met 360 mW. Na 3 stations op 21 MHz gewerkt te hebben, was de koek op. Er waren geen sterke stations meer, die ik nog niet gewerkt had.

CQ op 14 MHz met Full power
Het werd tijd om zelf CQ te geven. Ik koos er voor om naar 14 MHz te gaan, omdat ik daar meestal veel QSO's kan maken. Uit gewoonte startte ik met CQ geven met het volle vermogen van 4 W. Dat ging prima. Dat wil zeggen, er waren momenten bij, dat ik door 2 of meer stations besprongen werd. Dan hoor je de eerste letter van één van de calls, dan één lange "piep" en dan de laatste letter van een andere call. Toen ik daar genoeg van kreeg, besloot ik om het vermogen terug te schakelen naar 360 mW. Dat zou mij wat lucht moeten geven. Niet dus. Hi.

CQ op 14 MHz met 360 mW
Het terug regelen van het vermogen, scheelde bijna niets. Regelmatig werd mijn CQ in CW door twee stations beantwoord. Dat is prima, want men hoort mij. Maar ook heel lastig, want ik moet een call meestal twee keer horen, om deze volledig te nemen. Maar het leuke was, dat ik op deze manier maar liefst 24 achtereen volgende QSO's met 360 mW kon maken. Dat is smullen.

7 MHz met 3 W
Na het eten ben ik verder gegaan en toen heb ik omgeschakeld naar 7 MHz. Daar heb ik, zonder daar eigenlijk over na te denken, het volle vermogen van 3 watt gebruikt. Over zaterdagavond en zondagmorgen leverde dit 68 QSO's. Twee station waren zo hard dat ik die met het grootste gemak met 450 mW kon werken met S&P.

CQ met 360 mW op 14 MHz en op 21MHz 
Op zondagmorgen werd het tijd om weer naar 14 MHz te gaan. Aangemoedigd door het goede resultaat met het CQ geven met 360 mW op zaterdag, ben ik direct gestart met 360 mW. Dat ging uitstekend. De stations rolde binnen, soms over elkaar heen. Hi. Dit resulteerde op 14 MHz in 26 QSO's en op 21 MHz in 16 QSO's, allemaal met 360 mW.

48% met QRPp
Door het succes op 14 MHz en 21 MHz met laag vermogen, werd 48% van de in totaal 151 QSO's met 360 mW gemaakt.

DXCC's en 1000 MPW
De tabellen hier onder geven een overzicht over de gewerkte DXCC landen en met welk vermogen het QSO gemaakt is. Maar liefst 48% van de QSO's is gemaakt met QRPp, dat wil zeggen minder dan 1 Watt. Van elk QSO houd ik op papier bij, met welk vermogen dit QSO gemaakt is.

1000 Mijl per Watt
De rode aantallen in de tabel geven aan, dat deze QSO's gemaakt zijn met "Meer  dan 1000 Mijl per Watt". Dat leidt ik af aan de hand van de afstand en het gebruikte vermogen. Met een vermogen van 360 milliwatt, levert een QSO met een station op meer dan 360 mijl afstand, een Meer dan 1000 Mijl per Watt QSO op. Eenvoudig toch. Op 7MHz werd ik in eens aangeroepen door K1ZZ. K1ZZ bevindt zich op meer dan 2700 mijl. Dus ook dit QSO is goed voor meer dan 1000 Mijl per Watt.

PA1B in de PACC 2024 Overzicht van DXCC landen

PA1B in de PACC - Band overzicht
Rig: FT-817
Antenna: End-fed Sloping down to the east.

2 opmerkingen:

 1. Hello Bert. Your super QRPp results are, once again, very impressive. You really are an inspiration for other very low power operators. 73 de Dick F8WBD

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Dick,
   Great to hear from you. Sorry for delay with your e-mail showing up in the spam. hi.
   Yes it is great fun to use low power. I am known in HAM land for my QRP and QRPp activity and my experiments with my indoor Cylinder Dipoles.
   In the PACC I chose the End Fed which works on all bands. 73, Bert

   Verwijderen