End fed

End fed
Ik had een lang stuk draad, dat ik niet door wilde knippen en heb dat gewoon in zijn geheel opgehangen. Om in de tuin te passen moest ik de draad terugvouwen. Omdat ik 12 meter over had heb ik besloten om twee keer 6 meter terug te vouwen. Hi.

Lineair loading is een fraaie term om het gedeeltelijk terug vouwen van een (lange) draad aan te geven. Ik heb de term ergens opgevangen, bij iemand die op deze manier zijn verticale antenne verkortte.

Op een “zendende” draad staat een staande golf. Op het eindpunt is de stroom nul. En verder van het eind wordt de stroom in de draad groter. Door het gedeeltelijk terugvouwen van de draad, kun je een grotere lengte kwijt in je tuin. De stroom in het teruggevouwen deel loopt tegengesteld aan de stroom in de draad, waarlangs hij teruggevouwen is. Over de lengte het teruggevouwen deel heffen de magnetische velden elkaar bijna op. De HF vermogen wordt door de rest van de antenne uitgestraald. 


In huis wordt de draad gevoed via een 300 ohm lintlijn (Twin lead). Dit kun je ook weer opvatten als lineair loading. Het lint brengt het HF signaal buiten de shack zonder zelf te stalen. De stroom in de beide aders van het lint lopen in tegengestelde richting, waardoor de lintlijn vrijwel niet straalt. De lintlijn werkt ook als een impedantie transformator. De tweede draad van de lintlijn werkt als een counter poise. (Tegenwicht) Het antenne systeem heeft daardoor geen aardesysteem nodig.
Ik heb veel ervaring met dit principe, dat ik op vakantie gebruik, om mijn end fed te voeden.


Als ik op 7MHz werk, schakel ik nog een extra stuk lintlijn van twee meter lengte tussen tuner en het lint naar de zolder. 
Hierdoor is de antenne dan wel (of beter) aan te passen. 

Deze end fed is veel minder windgevoelig dan mijn inverted V. Ik moest de inverted V meestal één maal per jaar in zijn geheel naar binnen halen, om het lint of de draden te vernieuwen. De end fed hangt al jaren zonder breuken. Hi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten