vrijdag 6 januari 2017

Jan Weissenbruch 1822-1880

Van de week heb ik een bezoek gebracht aan de prachtige tentoonstelling van schilderijen van Jan Weissenbruch die te zien was in het Teylersmuseum te Haarlem.

De site van het Teylersmuseum vermeldt:
Jan Weissenbruch is een van de meest eigenzinnige Nederlandse kunstenaars van de 19de eeuw. Met felblauwe luchten en heldere lijnen bracht hij de oude poorten, stadsmuren en huizen in beeld die in rap tempo werden afgebroken om plaats te maken voor de moderne tijd. Met een romantische liefde voor het verleden legde Weissenbruch het verdwijnende oude Nederland vast, maar hij deed dat met een fotografische scherpte en een realisme die ultramodern waren.

Zelf vind ik het fantastische kleurgebruik, het durven afsnijden van de onderwepen door het kader en het oog voor detail bijzonder mooi. 

IJsselstein
Oplettende lezertjes herkennen in dit schilderij de linker foto in de derde fotocollage uit mijn Blog verhaal: Kanoën naar IJsselstein
De IJsselpoort is in 1852 afgebroken maar het water, de brug en het brandspuithuisje rechts zijn er nog steeds.
Weissenbruch maakte schetsen, waarop soms details ontbraken, die hij later uitwerkte in een prachtig schilderij. Dit verklaar mogelijk het verschil tussen het brandspuithuisje in het schilderij ten opzichte van de foto. Tel de treden van de trapgevel maar en kijk naar de ramen. Hi.
Maar het blijft een prachtig schilderij.
Een trekschuit vaaart langs de IJsselpoort in IJsselstein 1852  -  Jan Weissenbruch
Brandspuithuisje uit 1622
gezien van uit de kano
De tentoonstelling toont prachtige schilderijen, is mooi ingericht en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

2 opmerkingen: